Ocena stopnia porażenia roślin
Słownik niezrozumiałych pojęć tutaj
Stopień porażenia roślin można określić przez wyliczenie:
1. |
Procentowego udziału roślin porażonych w badanej populacji. |
2. |
Wielkości porażenia całych roślin lub ich organów. |
Skale do oceny stopnia pokrycia liści plamistościami (%) i stopnia odporności (9-1; a) oraz porażenia łodyg i liści (w % porażonej powierzchni; b) |
Zagrożenie spowodowane wystąpieniem choroby ocenione tylko na podstawie procentowego występowania roślin porażonych może być nietrafne. Na przykład duża liczba roślin pszenicy z liśćmi z pojedynczymi skupienimi grzybni Blumeria graminis f. sp. tritici, sprawcy mączniaka prawdziwego pszenicy, nie koreluje z wnioskiem o dużej szkodliwości tej choroby. Dlatego metodą umożliwiającą właściwą ocenę szkodliwości wystąpienia choroby jest uzupełnienie wartości wskaźnika scharakteryzowanego wyżej o informację wynikającą z określenia wielkości porażenia roślin lub ich organów na podstawie skali porażenia. Powyżej są przedstawione graficzne skale umożliwiające ocenę porażenia różnych organów roślin na podstawie wielkości uszkodzonej powierzchni.
Cel ćwiczenia
1. |
Określenie porażenia organów roślin. |
Materiał
Liście, kłosy, źdźbła zbóż i owoce z objawami chorobowymi.
Ćwiczenie
1. |
Wykorzystując dostępne skale porażenia określ średni stopień i zakres porażenia dostępnych organów roślin. |